Neko inari sushi 猫いなり寿司

Vsadím se, že když jdete do sushi restaurace, málokdy narazíte na sushi, co vypadá jako plněný pytlíček. A také se vsadím, že by vás nenapadlo tento pokrm jako sushi vůbec označovat.

V Japonsku jde o velice levné jídlo, které si můžete běžně koupit v supermarketu, spíše než v sushi restauraci. Jedná se o pytlíčky vytvořené z tofu, inari age, které jsou naplněny rýží-buď obyčejnou, nebo s octem (jako u klasického sushi), nebo s různou zeleninou a dalšími ochucovadly. 

Inari age je vlastně už více upravené abura age. To se používá v mnoha dalších jiných jídlech japonské kuchyně, nejen na tyto pytlíčky, ale třeba do polévek a podobně. Abura age se vyrábí tak, že se plátky tofu smaží ve velké vrstvě oleje pod tlakem, díky němuž tofu získá houbovitou konzistenci a uprostřed se vytvoří vzduchová kapsa. Jelikož z něho často olej ještě teče, je dobré ho povařit před dalším použití ve vodě, abyste se co nejvíce oleje zbavili. Dá se koupit zmražené, to jsem bohužel zatím ještě nesehnala, dostaly se ke mně pouze už připravené inari age, které zmraženy být už nepotřebují. Inari age je vlastně ochucené abura age, marinuje se v sladké směsi sojové omáčky, cukru, mirin a dalších ochucovadel. Často jsem slýchávala, že kupované inari age je hodně sladké, a já s tím částečně souhlasím. Samotné se to jíst moc nedá, ale naplněné rýží to už tak hrozné vůbec není, spíše jde o chuť příjemně nasládlou, taštičky jsou hodně tenké, takže se díky množství rýže uvnitř přeslazenost vykompenzuje. Ale i tak bych si chtěla inari age připravit doma sama, možná začnu už od tofu, což bude dost výzva, tak jestli se podaří, tak se o recept podělím. 

Inari sushi je pojmenováno podle šintoistického boha úrody, sklizně, rýže, zemědělství. Jeho posly jsou lišky, jejichž nejoblíbenější jídlo je právě inari sushi. Proto se inari age také dává do polévky kitsune udon, což znamená liščí udon (udon jsou tlusté nudle/v tomto případě polévka s těmito udlemi). 

Dneska jsem si zase hrála, takže jsem se hodinu patlala s přípravou a dekorací inari sushi ve tvaru kočičí hlavy. (Chtěla jsem tématicky zvolit lišky, ty jsou na řadě ale až příště, přeci jenom by byly horší na sestavení a určitě by to nikdo nepoznal :D . ) 
Tohle samozřejmě není tradiční podoba inari sushi, tahle jejich úprava se spíš hodí do benta, nebo pokud chcete někoho překvapit/hrát si s jídlem/u něčeho prokrastinovat. Normálně vypadají jako pěkně naducané a naplněné pytlíčky/polštářky, nebo jsou otočeny švem nahoru, takže je vidět rýže, která se dá ještě různě ozdobit, a pro estetično se ještě okraje inari age zakládají dovnitř, aby vypadaly uceleně a celé sushi pak připomínalo měšec/pytlík. 







SUROVINY:
4 ks, 1 hrnek=1 hrnek od rýžovaru o objemu 160ml 
POSTUP:
Rýži několikrát propláchněte ve vodě, připusťte novou vodu a nechte stát 20 minut. Vodu slijte, rýži přesuňte do rýžovaru, přilijte 1 hrnek vody a rýži uvařte, po skončení programu ji nechte ještě 15 minut dojít. Přimíchejte do ní sezamová semínka, promíchejte a nechte zcela vychladnout. 
Připravte si suroviny, kterými hotové taštičky pak budete zdobit. Z tenkých koleček z mrkve a ředkve vykrájejte pomocí malého kulatého vykrajovátka pro každou kočku 2x tváře z mrkve a 2x tlamičku z ředkve (já použila kolečko na prostředek lineckého cukroví, mělo průměr 1 cm), celkově budete mít teda 8x kolečka z mrkve a 8x kolečka z ředkve. Pak si z nori řasy nastříhejte proužky silné 3-4 mm, dlouhé 5 cm, na jednom konci každý proužek zakulaťte, na každou kočku byste měli mít 3 proužky, takže celkem 12 proužků. Pak vystříhněte malá kolečka jako oči, na každou kočku 2x, čili celkem 8 očí, a větší oválky jako nos, na každou kočku 1x, takže 4 nosy celkem. 
Inari age vyndejte z obalu/plechovky a VELICE OPATRNĚ je rozevřete buď rukama, nebo za pomocí kuchyňského nože. Jde to dost špatně, inari age se dost rádo trhá, i při plnění. 
Vodou si navlhčete ruce, aby se vám rýže nelepila na dlaně a prsty. Odeberte z rýže asi lžičku, vytvarujte ji do kuličky a tu pak vložte do jednoho rohu inari age, jako ucho. Totéž udělejte i na druhém rohu. Pak vezměte rýže víc, řekla bych, že asi tak 3 lžíce? Musí se vám prostě vejít do taštičky, která nesmí být zase nacpaná úplně až po okraj. Rýži vytvarujte do oválku, vložte ji do taštičky a tu pak ve dlani pomocí prstů opatrně vytvarujte do požadovaného tvaru, aby byly znatelné uši. Netvarujte moc horlivě a tvrdě, aby se tenké inari age neroztrhlo. 
Pak na patřičná místa dejte proužky, je nutné je chvíli držet na místě, aby řasa nasákla tekutinu z taštičky a přilepila se. Pak tlamičku, tváře, nos a oči. 

Totéž udělejte se všemi zbývajícími kusy inari age. Snězte ještě týž den, nejpozději ten další, rýže totiž časem tvrdne. 










4 komentáře:

  1. Úžasné! Klobouk dolů. Tohle je pro mě nejvíc kawaii jídlo, co jsem kdy v našem středoevropském prostředí viděla :-)

    OdpovědětVymazat