Takikomi gohan 炊き込みご飯



Takikomi gohan je rýže vařená se spoustou dalších ingrediencí, které rýži dodávají chuť a barvu. Mimo to, že se jedná o velice chutné, rychlé a jednoduché jídlo a skvělou změnu od obyčejné bílé rýže, je to také skvělý způsob, jak se zbavit různých zbytků v lednici. Nemusíte se řídit mou verzí, ale připravit si svoji-jen by jste stále měli použít kořenovou zeleninu, houby, řasu kombu a onu část s ochucovadly, můžete něco ubrat nebo přidat, je to jen na vás, na vašich chutí a vaší (ne)vybavené lednici. 




Navíc tato rýže chutná i skvěle i jako studená, proto se hodí i jako jídlo do školy i do práce druhý den, jako součást bento (krabičky s obědem), či je možné z rýže upatlat onigiri (rýžové koule).

SUROVINY:
na 3-4 porce
POSTUP:
Rýži pořádně několikrát propláchněte (aby po propláchnutí voda nebyla moc zakalená) a namočte ji ve vodě na 15 minut. Po 15 minutách vodu z rýže slijte a nechte rýži v sítku dalších 15 minut okapat. 

Mezitím si připravte všechny ostatní suroviny, které k rýži budete přidávat. Očistěte mrkev a lopuchový kořen tak, že je nejdřív omyjete pod vodou, abyste se zbavili případné hlíny. Neškrábejte je škrabkou, hlavně ne lopuchový kořen, protože těsně pod slupkou je nejvíce vitamínů a dalších zdravých látek. Raději je očistěte kartáčkem, takto seškrábete pouze malou část slupky. Pak mrkev i lopuchový kořen nakrájejte diagonálně na podlouhlé a velice tenké plátky, které pak poskládejte vedle sebe a nakrájejte je na tenké proužky (po té delší straně plátku). Je dobré lopuchový kořen ještě namočit na pár minut ve vodě s trochou octa, aby neztmavl a měl jemnější chuť.
Konnyaku a čerstvé nakrájejte také na tenké proužky, řasu kombu nůžkami nastříhejte na malé kousky.




Saké, mirin, sojovou omáčku a miso rozmíchejte v misce dohladka.

Okapanou rýži vysypte do rýžovaru, přidejte vodu, směs saké, mirin, sojové omáčky a miso pasty a zamíchejte vše dohromady. Na rýži hoďte nakrájenou mrkev, lopuchový kořen, konnyaku, čerstvé a sušené houby a řasu kombu. Nemíchejte, připálilo by se to a rýže by se neuvařila rovnoměrně.


Pak už jen uvařte v rýžovaru, po dovaření nechte ještě 15 minut dojít a můžete servírovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat