Květen 2016




Zase jsem jeden měsíc vynechala a ještě k tomu tenhle článek publikuji pěkně pozdě. Jak si pořád stěžuji, že nemám na nic čas a nic nestíhám, tak mám pocit, že se to každý měsíc, každý týden zhoršuje.

A jak byl duben monotónní a chudý na nějaké události, tak je květen o to více bohatší, možná až moc bohatý, utrpěla jsem hned pár šoků, byla na můj vkus na až moc velkém množství výletů. Díky programu DofE a připravované expedici s vozíčkářem do Himálají jsou mé dny brutálnější a brutálnější, hektičtější a hektičtější, že si říkám, kam jsem se to zase zapsala a do čeho jsem se to zase namočila. A do toho jsem se ještě přihlásila do jedné soutěže, za což vděčím jedné paní, co mi o ní na facebooku pověděla.

A pokud se zrovna nevěnuji přípravám do Himálají, tak se učím jako blázen, i když to právě většinou nestíhám. Hrozně mě štve, že právě kvůli škole a naší expedici nemám už téměř žádný čas na své koníčky, dokonce už ani nestíhám se připravovat na hodiny japonštiny, což mě štve asi úplně nejvíc. Asi bych měla lépe přemýšlet nad tím, kam se upisuji a hned nevěřit našemu panu učiteli, ale nejdřív si o tom najít taky něco sama. Že Himálaje budou levnější než Japonsko a že zaplatíme pouze za letenku v ceně do 15 tisíc je sice dobrý argument, proč Japonsko zrušit, ale nakonec se cena vyšplhala na dvojnásobnou cenu, než by nás náš původně plánovaný třítýdenní pobyt v Japonsku stál.
A dalším poučením je, neplánovat si 3 čtvrtletky na jeden den a ještě k tomu v hodinách hned za sebou. Matiku jsem se učila 5 HODIN a dokonce jsem i VĚDĚLA, CO V TOM TESTU BUDE, i tak jsem byla schopná vypočítat jenom jeden příklad z šesti, ten s elipsou. Očividně opravdu nejsem matematický typ. Ale mohlo to dopadnout i hůř! Nemusela jsem spočítat vůbec nic, takže myslím, že i tohle je pěkné, ne? Ne? :D


KNIHA

Knihy teď nečtu v podstatě žádné, snad se to časem zlepší, alespoň trochu. A nebo taky ne, protože mě čeká povinná četba k maturitě.
Ale co bych vám mohla ukázat jsou další japonské kuchařky do mé sbírky. Mám na ně takovou menší úchylku, mám jich doma už pěknou řádku a určitě jsem neskončila. Jsou mnohem hezčí, než většina našich, čeho si na nich cením úplně nejvíc jsou pěkné fotky u každého kroku postupu, takže pokud člověk umí přečíst seznam surovin a pokud se v případě wagaši už s něčím podobným setkal a zkoušel doma, není jazyková bariéra moc velkým problémem. Akorát mě štve, že nejsem schopná si přečíst různé tipy a poznámky autorky.

Takže si tak říkám, že bych mohla udělat článek o wagaši kuchařkách, které zatím vlastním, případně i kde a jak jsem je koupila.
Bohužel v angličtině neseženete téměř žádnou kuchařku, která se zabývá výrovou wagaši, vím pouze o jedné. Natož v češtině, v té se wagaši kuchařky nevyskytují vůbec, což ale chápu, protože by nešly na odbyt.

Wagaši kuchařky jsem si začala kupovat hlavně z toho důvodu, že na internetu, ať hledáte v češtině, angličtině i japonštině, nejste schopní sehnat téměř žádný recept na wagaši. A když už nějaký, tak většinou nekvalitní. Protože pokud to už někdo umí, tak proč by to publikoval zdarma na internetu, když si může otevřít cukrárnu a střežit si své recepty, nebo alespoň napsat kuchařku či pořádat workshopy.
A pak je také problém v samotném vyhledávání receptů, protože i kdyby byly na internetu nějaké dobré, člověk často vůbec ani neví, co hledá a nebo má jenom nějakou pěknou fotku před sebou a neví, jak se ona sladkost jmenuje.


Koupila jsem si dvě nové, jedna od Nomury Yukari a druhá pak od cukrářské dvojice Yuimiko.


Knížka od Nomury Yukari mě trošičku zklama, protože velkou část z receptů znám, není to pro mě nic nového a v mých kuchařkách se už párkrát také objevily.


Naopak z kuchařky Kawaii wagaši jsem úplně nadšená! Od té jsem toho moc neočekávala a o to víc mě pak velmi mile potěšila. Na to, jak je maličká a tenká, v ní je spousta receptů. Mnoho pro mě nových a zajímavých receptů, jiné postupy a suroviny, než zatím znám, nové kombinace chutí a výsledný vzhled hotového wagaši.
Asi úplně nejvíc jsem nadšená z receptu na mandžů králíky, kde se v receptu nepoužívá ani brambora yam, kterou prostě ne a ne sehnat, ani vejce.

HUDBA





OBLEČENÍ

Nejdřív se chci pochlubit se svými krtečkovskými kalhotami, kvůli kterým se ze mě všichni utahují, když si je vezmu na sebe ._.



A pak s nejroztomilejšími ponožkami s nejroztomilejším obalem.




VÝLET

Obyčejně se na naše výlety a přípravné expedice do Himálají s naším týmem NO LIMITS nikdy zrovna moc netěším, tentokrát ale šlo o víkend v Praze, kam se já dostanu opravdu málokdy. Sobota byla v duchu kulturním, na celý den byly naplánovány návštěvy mnoha galerií. Spát se mělo u bratrů Kapucínů, takže hezky v srdci Prahy. A druhý den dopoledne další galerie a muzea, odpoledne pak Běh pro Paraple s koncertem Divokýho Billa.

Celkem pěkně znějící program, že?

Nakonec to i tak byl zatím náš nejlepší a nejzábavnější výlet, ale všechno má svá ale.

Protože galerie byly všechny v duchu gotiky, renesance a baroka, bylo to pro mě docela utrpení, protože se mi tyto styly opravdu nelíbí a opravdu je nemám ráda, akorát na to baroko se dá občas docela pěkně dívat (líbí se mi ta práce se stíny a šerosvit, já jsem jenom tak mimochodem hrozně ujetá na stíny :D ).

Ubytování u Kapucínů mě ale opravdu moc mile překvapilo, připadala jsem si jako v pětihvězdičkovém hotelu po zkušenosti na cvičné expedici v Domaslavi, která byla v zimě a venku bylo tepleji než uvnitř, ve sprše něco lehce nad nulou (nešel mi ani vymáčknout sprchový gel, jak byl ztuhlý mrazem).

Druhý den pak po obědě bylo na akci Běh pro Paraple něco kolem 32°C. Pokud mě znáte, víte, že pokud je venkovní teplota nad 25°C, nevylezu z domu za žádnou cenu. No, a já byla jak den před, tak i tento den na přímém slunci, umírala jsem vedrem, bolela mě hlava, snědla několik nanuků a melounů, vypila hektolitry chlazených limonád a ciderů. (A pak běhala po parku a hledala vhodné křoví, kde si odskočit, protože u kadibudek byla moc velká fronta.) Zanedlouho následoval běh na 4 kilometry. Myslela jsem, že opravdu vypustím duši. Za pro mě přívětivých podmínek jsem 4 km schopná hezky uběhnout, ale v této chvíli se začínajícím úpalem / úžehem jsem uběhla jenom polovinu a celý zbytek šla.

Měla jsem chuť se zahrabat, když lidé na vozíčku byli rychlejší, než já. Smutné.

No každopádně po doběhnutí jsem nezaznamenala žádnou změnu, co se týče zpocení, protože víc, než jsem byla zpocená před během jsem už být opravdu nemohla. (Těžko říct, jestli to je pozitivní informace.)

Taky tam měli trenažéř, na kterém jste si mohli zkusit, jaké to je, jet na handbiku. Když jsem se už odhodlala si to vyzkoušet taky, jeden z členů našeho expedičního týmu chtěl trhnout rekord a místo rekordu ztrhnul ten trenažér, takže se dojelo.


Dřevěná růže od japonského umělce Jošihiry Sudy.







































A byli jsme taky se školou v Karlových Varech, bohužel jen v samých továrnách a manufakturách, takže nic moc. Co mě ale zaujalo bylo takové mini náměstíčko v muzeu Becherovky, kde na zemi byly všude desky s názvy měst a kilometry, jak daleko to do něj je.




AKCE

Jednu sobotu jsem si dokázala najít čas také pro sebe a vyrazila jsem na Dny japonské kultury v plzeňské ZOO. Měla jsem strach, že třeba něco prošvihnu, protože nikde nebyl k dostání podrobnější program, ale zjistila jsem, že se všechna vystoupení periodicky opakovala.
Samozřejmě mě nejvíc nadchla raku keramika, kterou si tam člověk mohl buď zkusit vyrobit, nebo si koupit už hotové výrobky. Já jsem neměla tolik času, abych mohla čekat, než mi uschne glazura a než se to vypálí, takže jsem si koupila už hotový nový a hezky promáčklý čawan, ve kterém se akorát hůře míchá mačča, protože nemá úplně hladké dno a jak byl dělán ručně, tak uprostřed zůstal takový hrbolek. Ale i tak jsem z něho nadšená, pořád se v něm nějak mačča vyšlehat dá. Chtěla bych si nasbírat 4 čawany, na každé roční období jeden, tak zatím mám 2. A pak ještě tácek, ke kterému byly ještě dvě malé mističky.


















NOVINKY

Asi ta nejzajímavější část z celého článku, samozřejmě na konec.

První věc, se kterou bych se chtěla podělit je, že jsem si konečně našla Japonku, která by byla ochotná si se mnou psát, zajímá ji Česko a je dokonce i ochotná si psát dopisy, hezky postaru.
Dřív jsem si zkoušela psát s lidmi na Interpals, jenže tam buď mi psali samá oslizlá individua, nebo když jsem už našla zdánlivě ideálního člověka na dopisování, skončilo to tak u dvou, třech zprávách a pak už nic.

Kdežto Ayami jsem našla na Instagramu, nebo spíš Ayami mi napsala do komentářů, já jí pak napsala do zpráv a bylo to. Je to první Japonka, která je z toho skutečně stejně nadšená, jako já, sama nabídla psaní dopisů, nemám u ní pocit, že bych otravovala a odepisuje, i když tak s dvoutýdenním zpožděním, ale na to jsem si už stačila zvyknout, že Japonci jsou neustále zaneprázdnění.

Takže se musím pochlubit s prvním dopisem, který jsem od ní dostala. Úplně nejhezčí dopis, jaký se mi kdy objevil ve schránce. A navíc je psán nejen v angličtině, ale i v japonštině, takže můžu zkoušet luštit. A fakt krásně píše!

Dostala jsem od ní ještě 4 bonbóny, jejichž příchutě mi pěkně popsala na přiložené kartičce. Prý jsou ručně vyráběné a hodně populární. No, byly fakt výborné a méně sladké, než ty tvrdé bonbóny, které se prodávají u nás.

Takže pak můj dopis pro ní jsem psala a různě zdobila celý den, protože dopisu na takové úrovni se jen těžko vyrovnává.



Další novinkou je, jak jsem už říkala v úvodu, je jedna soutěž, do které jsem se přihlásila s tím, že to alespoň zkusím, ale už jsem se nezabývala tím, co kdyby mě náhodou vybrali. A asi jste si říkali, že vám o tom něco povím, ale zklamu vás, nesmím nic říkat ani zveřejňovat ještě tak měsíc a půl, takže to budu muset vydržet a nic nevyzradit, což bude v tomhle případě u mě chtít velkou dávku vůle a sebekontroly :D .


4 komentáře:

  1. odkud máš prosím ty ponožky ? chci je taky ! *A*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koupila jsem je na taobao, tady odkaz ;) https://world.taobao.com/item/528997882786.htm?fromSite=main

      Kupovala jsem přes tuhle agenturu, kvůli poštovnému se vyplatí nakoupit větší množství https://www.taobaoring.com/index.php

      Vymazat
  2. Casinos Near Harrah's Atlantic City - MapyRO
    Find Casinos Near 서귀포 출장샵 Harrah's Atlantic 경상북도 출장마사지 City in Atlantic City, NJ, United 인천광역 출장마사지 States - Mapyro users can compare real time driving 군산 출장마사지 directions, 파주 출장마사지

    OdpovědětVymazat