Mačča zenzai 抹茶ぜんざい


Mačča zenzai je skvělý, jednoduchý a rychlý dezert, který se bodne jak v zimě, tak i v létě, protože jen na vás, jestli připravenou mačču použijete ještě horkou, nebo vychlazenou. 

Taky není tak sladký, jako obyčejný zenzai nebo oširuko, nebo tedy, pokud si ho ta sladký neuděláte. Cukru jsem do mačči tolik nedávala, protože se osladí díky anko, které je dost sladké samo o sobě. Pokud je na vás mačča moc hořká, cukru víc přidejte, nebo si připravte verzi se sojovým mlékem, které hořkost mačči utlumí. A zase naopak, pokud si rádi vychutnáváte opravdovou chuť mačči a nejste moc na sladké, cukr nemusíte přidávat vůbec žádný. 








SUROVINY:
na 1 velkou porci / 2 malé porce
  • 6 ks širatama dango (recept tady)
  • 100g velké lžíce tsubuan (recept tady, použijte opravdu anko s kousky, kvůli lepší struktuře)
  • 200ml horké vody
  • 1 lžíce zeleného čaje v prášku mačča
  • 1 lžíce cukru (množství cukru si upravte dle svých preferencích, jen počítejte s tím, že anko je hodně sladké už samo o sobě)
POSTUP:

Do misky (nebo do dvou), kam budete servírovat, si na dno dejte tsubuan a do ní širatama dango (nebo do každé 3 širatama dango). 


V misce smíchejte bambusovou metličkou (nebo obyčejnou kovovou metličkou na vaření) mačču s vodou a cukrem tak, aby byla pěkně vyšlehaná a nebyly v ní žádné pucky a cukr byl rozpuštěný. 
Pak mačču rozlijte ještě horkou do připravených misek, nebo ji dejte vychladit do lednice a před podáváním ji ještě opět vyšlehejte, protože má tendence usazovat se u dna. 

Ihned podávejte. 





Žádné komentáře:

Okomentovat