Mačča zenzai se sojovým mlékem 豆乳抹茶ぜんざい




Na jeden mačča zenzai jsem už dneska recept dávala, tohle je v podstatě to samé, jen při přípravě mačči jsem použila místo vody sojové mléko, které ocení určitě všichni ti, kteří moc nemusí takovou tu typickou nahořklou chuť mačči, protože tu sojové mléko z velké části dokáže pohltit. Naopak ti, kteří si mají rádi silnou chuť mačči, budou mít z největší pravděpodobností radši spíše tuhle verzi připravenou pouze pomocí vody.

Jinak množství cukru si také můžete regulovat dle libosti, já zvolila zase zlatou střední cestu, kdy mačča kolem není moc sladká, dosladí ji anko, které se pomalu postupně rozpouští a je dost sladké samo o sobě. Takže pokud sladkému moc nefandíte, žádný cukr nepřidávejte, pokud máte zase rádi sladší, cukr si klidně přidejte.

A zase se tenhle dezert hodí jak na zimu, tak i na léto. V zimě ho totiž můžete podávat horký a v létě ho nechat ještě vychladit v lednici.








SUROVINY:
na 1 velkou porci / 2 malé porce

  • 6 ks širatama dango (recept tady)
  • 100g tsubuan (recept tady, použijte určitě anko s kousky, kvůli struktuře)
  • 200ml sojového mléka
  • 1 lžíce zeleného čaje v prášku mačča
  • 1 lžíce cukru

POSTUP:

Do misky (nebo do dvou) si na dno připravte tsubuan se širatama dango (nebo do každé misky dejte 3 kousky širatama dango, pokud děláte menší porci).

V rendlíčku ohřejte sojové mléko, rozmíchejte v něm cukr, sundejte ho z plotýnky, přidejte mačču a pomocí bambusové metličky (nebo obyčejné kovové metličky na vaření) mačču pořádně vyšlehejte tak, abyste se zbavili všech pucků, které se mohou utvořit.
Pak to buď ještě horké rozlijte do připravených misek, nebo nechte vychladit v lednici a před naléváním znovu vyšlehejte, protože má mačča tendenci usazovat se u dna.

Podávejte ihned.

2 komentáře:

  1. Hmm, moc dobrý nápad, se sójovým mlékem jsem mačču ještě dělat nezkoušela. Musím napravit! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to jako mačča laté, akorát bez vyšlehaného mléka :D

      Vymazat