Shiroi oshiruko 白いお汁粉



Oshiruko je velice rychlý dezert, pokud máte už v mrazáku připravenou fazolovou pastu.
Dá se připravit na spoustu způsobů a z různých surovin (takže fazolová pasta není úplně nutností, viz tento recept na oshiruko z fialových sladkých brambor), v zimě horká a v létě vychlazená.
Jedná se prakticky o horkou či teplou sladkou polévku/omáčku z tsubu-an (jemné sladké pasty z azuko fazolí), nebo z koshi-an (sladké pasty z azuki fazolí s kousky), s rýžovými knedlíčky mochi, či shiratama dango (oproti klasickému dango, shiratama dango má svou konzistencí blíže k mochi).
Já jsem to tentokrát pojala zase trošku netradičně a udělala si oshiruko z bílé jemné fazolové pasty a pro kontrast barev jsem to celé ještě ozdobila červenými sušenými goji.







SUROVINY:
na 2 porce

  • 300g shiro-an (sladké jemné pasty z bílých fazolí, recept tady)
  • +-200g vody 
  • špetka soli
  • 40g shiratamako + 1 lžička cukru + 30-60ml vody
  • sušené goji na ozdobu

POSTUP:
Nejprve si připravte shiratama dango.
Smíchejte shiratamako s cukrem a pak postupně přilévejte vodu, promíchávejte rukama, zatímco budete po troškách přilévat vodu. Začněte na 30 ml a pokud se těsto bude stále drolit a nebude kompaktní, přidávejte po lžičkách další vodu, dávejte jenom pozor, aby jste to nepřehnali a těsto nebylo moc měkké nebo nelepilo, protože by se vám nepodařilo vytvořit pěkné kuličky. Těsto by mělo mít konzistenci modelíny, nebo jak říkají Japonci-lidského ušního lalůčku.
Těsto rozdělte na 6 stejných kuliček.
Vodu v hrnci přiveďte k varu a do vroucí vody kuličky vhoďte a vařte tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu. V tom okamžiku je hned vyndejte z vody a hoďte je do mísy s ledovou vodou. Nechte je ve vodě do té doby, dokud nebudete mít připravenou omáčku, do které je budete dávat, ale nenechávejte je ve vodě moc dlouho, protože časem tvrdnou (v tom případě je znovu trochu povařte).

Shiro-an dejte do hrnce se špetkou soli a přilijte vodu. Množství vody si přizpůsobte tak, jak moc chcete mít řídkou/hustou omáčku, či jak moc sladkou ji chcete mít (čím hustší, tím sladší). Za stálého míchání ohřejte až k bodu varu.

Podávejte buď horké, nebo ji nechte vychladnout a podávejte studené.
Omáčku rozdělte do 2 misek, do každé dejte 3 shiratama dango (trochu je osušte, než je dáte do misky) a případně ozdobte goji. Ihned podávejte.

Tip: Je moc dobré přidat do omáčky ještě 1-2 lžičky světlého tahini (pasty z bílého sezamu)! :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat