Banánové daifuku バナナ大福



Daifuku je obecně malý sladký bochánek z měkkého rýžového těsta moči plněný nějakou náplní. Náplní může být vše, co vás napadne-ať už tradiční sladké fazolové pasty (a těmi nemyslím jenom anko-sladkou pastu z azuki fazolí, ale i shiroan, z bílých fazolí, nebo shiroan smíchané se zeleným čajem matcha, se sakurovými listy, s černým sezamem...), nebo kandované kaštany, ale náplní můžou být i netradičně různé krémy, čokoláda, zmrzlina...a nebo právě ovoce. Nejpopulárnějším ovocem, které se dá do těsta moči zabalit, je jahoda. Což je taky dle mého názoru jedna z úplně nejlepších věcí, jakou jsem kdy ochutnala, a hodlám tuto jahodovou verzi udělat, až budou jahody v sezóně a budu je moct mít z naší zahrady, protože ty jsou prostě bezkonkurenční. Ale což si takhle čekání na jahody zkrátit jiným ovocem? V zimě jsem použila mandarinku, tak jsem teď sáhla pro změnu po banánu. Dá se použít i třeba mango, kiwi, velké hroznové víno, cherry rajčátka (ano, myslím to vážně, dokonce to chci vyzkoušet, až budou domácí :D ). Ale mně už začínaly doma banány černat a nechtělo se mi je jen tak sníst. Do rýžového těsta kolem jsem přidala trochu kakaa, nakonec jsem výsledné bochánky kakaem i posypala, protože jsem si říkala, že kombinací čokolády a banánu se chyba prostě neudělá a jakkoli to může znít divně, zjistila jsem, že anko jde hrozně dobře dohromady s čokoládou. 

A taky se to povedlo, jen mě trochu mrzí, že jsem nepoužila anko jemné, protože to by toto daifuku hned posunulo ještě na vyšší level, takže určitě doporučuji jemné použít, i když tím s kousky to bylo moc dobré taky a nic s ním určitě nezkazíte.















SUROVINY:
na 5 ks
  • 50g širatamako (hrudkovatá mouka ze sladké kulatozrnné rýže)
  • 1 lžička Holandského kakaa
  • 100ml vody
  • 10g bílého cukru
  • 5g mizuame/kukuřičného sirupu
  • 100g anko (já použila tsubuan-s kousky, ale doporučuji použít spíš to jemné-košian, ty kousky v tsubuan se k tomu moc nehodily a jemná pasta udělá tohle daifuku víc krémové, recept na domácí je tady)
  • 1 menší banán
  • bramborový škrob na poprášení pracovní plochy, kakao na posypání výsledného daifuku
POSTUP:
Banán oloupejte a nakrájejte na asi 2 cm tlustá kolečka. Anko rozdělte na 5 dílů (5x20g) a každým kouskem anko obalte banán. Přikryjte potravinářskou fólií, aby neoschly, a dejte odpočinout do lednice, než budou potřeba. 



Smíchejte širatamako a holandské kakao s vodou tak, abyste se zbavili všech pucků. Přidejte cukr a mizuame a pořádně promíchejte. Cukr určitě přidejte, až budete mít pucky rozmíchané, pokud nejdřív smícháte širatamako s cukrem a vodu přidáte až pak, pucků se nezbavíte. Misku ohřejte v mikrovlnce na 700W po dobu 1 minuty, promíchejte a opět ohřejte dalších 30 minut a znovu promíchejte. Mělo by vzniknout velice lepivé, tuhé a tahavé těsto/lepidlo. 





Z lednice vyndejte banán obalený anko pastou. Pracovní plochu poprašte bramborovým škrobem. Tím si dále pomáhejte a zabraňujte rýžovému těstu od lepení k úplně všemu. Také s těstem pracujte velice rychle, dokud je ještě horké. Čím víc chladne, tím se s ním pracuje hůř, tuhne a míň lepí a zaručuji vám, že jím už nebudete schopni banán obalit. 
Tak tedy, na poprášenou pracovní plochu těsto vyklopte, poprašte jej bramborovým škrobem stejně, jako vaše ruce. Těsto rozdělte na 5 stejných dílů. Pak vždy vezměte do dlaně jeden díl, udělejte z něj trochu placku, doprostřed vložte obalené banány a ty pak pečlivě a trpělivě obalte rýžovým těstem. Omlouvám se neúplný fotopostup, tentokrát nebyl nikdo po ruce, kdo by byl ochotný dělat fotografa, když jsem zrovna byla v této fázi, takže pokud s tímto ještě nemáte zkušenosti a z těchto fotek úplně nechápete, co se má dělat, možná to bude lépe poznat z návodu u tohoto receptu na daifuku s mandarinkou, jde v podstatě o totéž. 
Až budete mít všechny kousky obalené, stačí už je trochu oprášit z povrchu přebytečný bramborový škrob. 










Podávejte co nejdříve, nejlépe ihned po dokončení, nezapomeňte je ještě přes sítko poprášit kakaem a ozdobit lístečkem máty nebo perily. Nejlépe chutnají samozřejmě s nějakým kvalitním zeleným čajem, nebo s našlehaným zeleným čajem mača. 




Pokud je nebudete hned jíst, přikryjte je potravinářskou fólií, aby neoschly, a skladujte v suchu, temnu a chladu (ne však v lednici!). Pokuste se je sníst ještě týž den, druhý den jsou k jídlu ještě také, ale déle bych je už neschovávala, časem totiž těsto kolem tvrdne a navíc je uvnitř syrový banán, takže bych to moc neriskovala. 

Žádné komentáře:

Okomentovat