Zunda mochi ずんだ餅



Moc se mi líbí slovo zunda, je takové rytmické. Zunda je název pro sladkou pastu z edamame fazolí, zelených mladý sojových bobů ještě v lusku. Originálně by slovo zunda měl být zvuk při mletí čerstvých edamame v hmoždíři. Pasta zunda je tedy z rozmačkaných edamame na kaši tak, aby zbyly ještě nějaké kousky fazolí, lehce oslazena a trošku osolena, nejčastěji se jí s neslazeným mochi (rýžové těsto) nebo s dango (rýžové knedlíčky, maji jinou strukturu, než mochi, na rozdíl od něj nejsou tak tahavé).

Zunda je velice populární v regionu Tohoku, speciálně pak v Sendai. Zunda mochi je velice populární přivážet domů jako omiyage (dárek, suvenýr z cesty). Kromě zunda mochi v tomto regionu najdete i další pochoutky se zunda pastou, jako třeba různé plněné bochánky, taiyaki, pudink, dortíky... (viz tato stránka)







Pokud máte rádi edamame, budete mít rádi také zunda mochi. Zunda má silnou chuť edamame, kterou já zbožňuji. I když se jedná o dříve sklizenou sóju, ani trochu jako sója nechutnají. Více mi připomínají sladký zelený hrášek .

Této pasty můžete připravit víc, zamrazit a pak vždy, když budete mít chuť trochu vyndat ;). (Před zamrazením pastu v pytlíku rozdělte na dílky pomocí jídelních hůlek, abyste pak zmraženou pastu jednoduše mohli oddělit po porcích.)

SUROVINY:
na 6 porcí
zunda-an
shiratama dango

POSTUP:
Lusky edamame hoďte do lehce osolené vroucí vody a vařte 5 minut. Pak vodu slijte a nechte lusky trochu vychladnout. Pak každý lusk vezměte a na každém místě, kde je uvnitř lusku jedna fazole, zmáčkněte mezi prsy a fazole vyskočí, tímto způsobem vyloupejte všechny lusky.
Pak je buď rozmačkejte na kaši v japonském hmoždíři suribachi nebo rozmixujte ve stolním mixéru tak, aby zůstaly ještě nějaké kousky edamame. Přidejte cukr rozpuštěný ve vodě, dochuťte solí, promíchejte a nechte vychladnout v lednici.

Pokud budete zunda podávat s dango, smíchejte shiratamako s vodou. Začněte na 170ml a postupně přidávejte po troškách další vodu, pokud to bude nutné. Propracovávejte rukama, zbavte se všech pucků, těsto by mělo být kompaktní, držet tvar a hlavně by se nemělo lepit. Pokud se bude drolit, přidejte trošku vody, pokud se bude lepit, přidejte trochu shiratamako. Mělo by mít, jak říkají Japonci, konzistenci lidského lalůčku.
Těsto rozválejte do nudle, kterou pak rozdělte na 12 stejných dílů. Z těch pak vytvarujte kouli, do které uprostřed udělejte prstem rýhu.
V hlubším hrnci přiveďte dostatečné množství vody k varu. Hoďte dango do vroucí vody a vařte tak dlouho, dokud nevyplavou knedlíčky na hladinu.
V tomto okamžiku dango vyndejte z horké vody a ihned je přemístěte do mísy s ledovou vodu, aby zchladly.

Podávejte co nejdříve, dango časem tvrdne. Z vody ho vyndavejte těstě před podáváním, každý knedlíček trochu osušte, naservírujte na každou misku 2 a na ně dejte vychladlou zunda pastu. Pokud všechno všechno dango hned nesníte, nechte ho ve vodě v lednici a pokud ztvrdne, před podáváním ho povařte opět ve vodě. Další možností je dango nechat zmrazit v mrazáku na delší dobu.









Žádné komentáře:

Okomentovat