Nama Yatsuhashi 生八ツ橋



Yatsuhashi je velice populární sladkost z Kyota, často se přiváži jako omiyage, suvenýr/dárek pro blízké.



Má dvě podoby-syrovou-nama-ta je chutí a strukturou velice podobná mochi, jde o tenké rýžové těsto ve tvaru trojúhelníka, ve kterém je jako náplň nejčastěji anko (sladká pasta z azuki fazolí), někdy se ale objevuje i bez náplně, jako prosté tenké proužky těsta mochi. Dále pak může být těsto ještě nakrájené na obdélníčky a upečené, to má strukturu podobnou senbei (rýžové křupavé "sušenky"), ovšem nejsou slané, ale sladké. 





Yatsuhashi je nejčastěji se skořicovou (nikki) příchutí, ale může mít i mnoho dalších, třeba matcha, čokoláda, sakura...






doba přípravy: 15 minut
doba vaření: 2 minuty
celková doba: 17 minut
originální recept tady
SUROVINY:
na 6 ks
ohledně surovin, které používám, se podívejte do rubriky o japonských surovinách, používejte prosím opravdu autentické suroviny, nenahrazujte
  • 20g joshinko 
  • 20g bílého cukru
  • 10g shiratamako
  • 60g tsubu-an (recept na domácí tady)
  • 5g kinako
  • 5g skořice (použijte tu nejkvalitnější skořici, kterou najdete, já používám Cejlonskou, je to velice znát na chuti a vůni)
  • 60ml vody

POSTUP:
Smíchejte v malé misce kinako a skořici a směs si schovejte vedle na později.
Z tsubu-an rozdělte na 6 stejných kusů, které pak vyválejte do malých kuliček.
Ve vodě rozmíchejte shiratamako tak, abyste se zbavili všech pucků. Přidejte cukr, nechte ho rozpustit a nakonec přimíchejte joshinko. Misku dejte do mikrovlnky a ohřívejte 1 minutu, promíchejte a ohřívejte dalších 30 sekund.
Znovu promíchejte, měla by vzniknout tuhá a lepivá hmota. Přisypte k ní do misky 1 lžičku kinako-skořicové směsi a smíchejte s těstem.
Podložku si poprašte další lžičkou kinako-skořicové směsi, těsto na ni vyklopte, poprašte jej trochou směsi, aby se nepřilepovalo a udělejte z něj placku, stále si pomáhejte kinako-skořicovou směsí, abyste těstu zabránili se přilepovat. Těsto rozválejte válečkem na velice tenkou placku tvaru obdélníka, dávejte pozor, aby se vám těsto nikam nepřilepilo a netrhalo se.
Pomocí nože ořízněte okraje* a pak rozdělte na 6 stejných čtverců. Doprostřed každého čtverce položte tsubu-an, trochu ho rozplácněte a těsto přes něj přeložte, upravte a opět trochu náplň uvnitř připlácněte.
Podávejte co nejdříve po dokončení, nejpozději ještě týž den, se zeleným čajem matcha. Pokud všechny kusy nestačíte sníst, skladujte je přikryté potravinářskou fólií (aby neoschly) v tmavu, chladu a suchu (ne v lednici).













*Zbylé okraje můžete sníst jen tak syrové, nebo je rozložit na plech s pečícím papírem a upéct v troubě předehřáté na 180°C po dobu 15 minut, dalších 15 minut je nechte v troubě ještě dojít. Vzniknou vám skvělé křupavé sušenky.

Žádné komentáře:

Okomentovat