Matcha muffiny vařené v páře/Matcha mushi pan 抹茶蒸しパン



Mushi pan je v podstatě takový muffin po Japonsku-čili vypadá to jako muffin, ale je to vařené v páře a chutná to mnohem lépe, než muffin (ne, že bych na muffinech taky neujížděla :D ). Takže naprosto ideální pro ty, kteří nemají troubu a nebo chtějí své muffiny co nejdřív, jelikož napařování zabere mnohem méně času, než pečení a roztápění trouby.



Po těchto muffinech jsem pokukovala už hrozně dlouho, bohužel v každém receptu bylo základem vyšlehané vejce a já si nevěděla rady, jak ho nahradit.
Zlom nastal, když jsem si koupila knížku Kansha a v ní byl i recept na veganský mushi pan.



Mushi pan může být na sladko i na slano, s čokoládou, sušeným ovocem a kinako (praženou sojovou moukou), ale také se sýrem nebo sladkou kukuřicí, sladkými bramborami a pod.
Také jsem viděla deco verze-na čepičku těchto muffinů se kreslí různé vzory a obrázky. K čemuž bych se také někdy ráda dopracovala, ale tohle je už opravdu vyšší level :D .

zdroj

Já mushi pan naprosto zbožňuji, dělám ho teď každou chvíli. Je tak nadýchaný, lehoučký, sladký jenom trošku... trochu jako nadýchané piškotové těsto nebo bábovka, ale ne tak suché, mushi pan je nadýchaný, ale zároveň vlhký, aniž by byl hutný. No prostě sen.
Tohle je můj první mushi pan, který jsem kdy dělala, zároveň je to můj stále nejoblíbenější recept a pochází z kuchařky Kansha.


Některý mushi pan má hlavičku hladkou, některý úplně celou popraskanou, někdy vzniknou i obrovské krátery, zjistila jsem, že záleží na tom, jak dlouho je napařujete. Pokud se budete chtít pustit rovnou do deco verze, doporučuji napařovat po kratší dobu, jinak je celkem jedno, pokud je budete vařit déle, v podstatě je nemůžete připálit, pokud vám tedy nedojde voda na dně hrnce/pánvičky (jako se mi to už párkrát stalo uprostřed vaření).

SUROVINY:
na 6-7 ks

  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžíce matcha zelného čaje
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 hrnku sojového mléka
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • kapka sojové omáčky
  • případná 1/4 lžičky rostlinného oleje
  • 2 lžíce kuromame nebo nasekané čokolády

POSTUP:
Hladkou mouku, prášek do pečiva, matcha a moučkový cukr přesijte přes síto do mísy.
Sojové mléko vyšlehejte šlehačem do pěny. Přidejte javorový sirup a sojovou omáčku a opět šlehejte do husté a nadýchané pěny. Pokud pěna bude slabá a nebude chtít moc držet, znamená to, že nemáte moc kvalitní sojové mléko (proto je úplně nejlepší použít domácí) a je třeba přidat 1/4 lžičky oleje. Pomalu přisypávejte po třech dávkách mouku, zlehka míchejte, mouku do pěny spíše krájejte a dávejte pozor, abyste z těsta nevyhnali příliš velké množství vzduchu. Nakonec lehce přimíchejte ještě část kuromamé.
Košíčky na muffiny vyložte ještě papírovými košíčky a těsto do nich rozdělte, košíčky plňte asi do 1/2 až 2/3. Nahoru vložte pár zbylých kuromamé.
Pak je poskládejte do hrnce s pařáčkem a vodou, přiklopte pokličkou obalenou v utěrce a jakmile se voda začne vařit, ztlumte žár a napařujte asi 15-20 minut, nebo až muffiny naběhnout, hlavičky jim popraskají a po píchnutí špejlí do jednoho z nich je špejle po vytáhnutí čistá a není na ní nalepené žádné těsto. Doporučuji hlídat množství vody na dně hrnce, je třeba ji občas dolít, protože kdyby se všechna vypařila, spálilo by se to.

Vyndejte všechny muffiny na rošt a nechte je vychladnout. Snězte je co nejdříve, nejpozději asi do 6 hodin při pokojové teplotě. Nebo je můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě či pytlíku v lednici po dobu 2 dvou, před konzumací je fajn muffiny ohřát na 10 sekund v mikrovlnce.






Žádné komentáře:

Okomentovat