Kuromame daifuku 黒豆大福



Jeden můj úplně nejoblíbenější druh daifuku, hned po jahodovém ichigo daifuku.
Je méně sladké, než ostatní daifuku, často se jako náplň používá pasta z aka-edomame, která je sladko-slaná, takže se chuťově hodí i ke kuromame, které jsou na tom s chutí podobně, bohužel jsem ale aka-edomame nemohla nikde sehnat, takže jsem jako náplň použila anko. Zkoušela jsem víc receptů, ale nejlépe se, hlavně chuťově, vydařil recept dle této stránky. Nepoužívá se již koupená a zpracovaná rýžová mouka, ale skutečná rýžová zrnka, takže má rýžové těsto mochi skvělou chuť, bohužel je tento recept dost složitý a časově náročný, ale věřte mi, stojí to za to!
Aby rýžové těsto nebylo příliš sladké, nepoužívá se tolik cukru, jako se to dělá u ostatních druhů daifuku z toho důvodu, aby zůstalo déle pružné a měkké. Proto tahle sladkost bohužel vydrží dobrá a čerstvá pouze první den, druhý den už je trochu oschlá a nic moc.

Kuromame jsou součást tradičního japonského jídla osechi-ryori, jídlo podávané na Nový rok. Proto je toto jeden z mnoha skvělých způsobů, jak zbytek připravených kuromame zužitkovat.






SUROVINY:
na 10ks (nezmenšujte prosím množství surovin, rýže by se nedala už rozmixovat, jak by jí bylo méně)

POSTUP:
Mochigome několikrát propláchněte vodou a mněte ji mezi prsty do té doby, než voda nebude čistá.
Slijte z rýže vodu, přilijte 120ml čisté vody a nechte stát 3 hodiny.
Během namáčení rýže anko rozdělte na 10 stejných částí, vytvarujte z nich kuličky a dejte je do lednice.
Pak rýži i s vodou, ve které byla namáčena, pečlivě rozmixujte úplně dohladka, mixujte ji 1 minutu, možná i déle.
Do shiratamako za stálého míchání přilévejte postupně vodu tak, aby vznikla hladká a jemná tekutina. Pak přilijte rozmixovanou rýži, promíchejte, přidejte cukr a mizuame a opět promíchejte, aby se sladidla úplně rozpustila.
Dejte nádobu (skleněnou, ne kovovou!) do mikrovlnky a ohřívejte na 600W po dobu 2 minut. Vyndejte, promíchejte, znovu ohřívejte 2 minuty. Opět vyndejte, promíchejte a ohřívejte naposledy 2 minuty. Promíchejte, mělo by vám vzniknout průhledné, lepivé, tahavé mochi.
Tradičnější, ale časově metodou je uvařit mochi na pařáčku-ohřejte vodu v hrnci i s pařáčkem a až ve voda začne vařit, vložte na pařáček misku s tekutinou, přiklopte a napařujte na vysokém žáru 30-45 minut, promíchejte každých 15 minut a nezapomeňte hlídat množství vody na dně hrnce, aby se vám mochi nespálilo.
Horké mochi vyklopte na pracovní plochu poprášenou bramborovým škrobem, přeložte ho napůl a pak ho přeřízněte napůl. Každou část pak rozdělte ještě na 5 dílů, takže vám vznikne 10 malých koláčků. Vezměte jeden, udělejte z něj placičku, malou štětkou oprašte přebytečný škrob, vložte doprostřed pár kuromame, přeložte tak, abyste všechny kuromame schovali do mochi, opět z něho udělejte placičku, doprostřed položte kouli z anko, obalte ho pomocí mochi a seštípněte konce k sobě tak, aby se neotevíralo a švem ho položte dolů. Opět štětkou oprašte přebytečný škrob z povrchu mochi.
Konzumujte hned nebo přikryjte potravinářskou fólií, aby nevyschlo. Snězte je co nejdříve, čerstvé jsou nejlepší, druhý den už nejsou moc k jídlu. Podávejte se zeleným čajem matcha.









Žádné komentáře:

Okomentovat