Kaštanové dorayaki/Kuri dorayaki 栗どら焼き



Dorayaki jsou jednou z nejoblíbenějších japonských sladkostí, vsadím se, že jste o těchto slepovaných lívancích plněných nejrůznějšími náplněmi už slyšeli.
Už před nějakou dobou jsem dávala na blog recept na dorayaki plněné klasicky sladkými fazolemi azuki. Neustále se snažím recept na lívance vylepšovat, nemůžu prostě docílit nadýchaných a pěkných lívanců a zároveň krásně hladkého zlatého povrchu nahoře.

Tentokrát jsem použila jiný recept. Na rozdíl od minulého receptu, kde jsem k docílení nadýchané struktury použila vyšlehanou vodu z cizrny, v tomto receptu se používá větší množství prášku do pečiva. Mám ho z kuchařky Kansha a musím říct, že tohle je ta úplně nejlepší verze, kterou jsem zatím udělala a myslím si, že lepší už asi nikdy neudělám, jelikož s tímto těstem jsou výsledné lívance chutí a strukturou naprosto nerozeznatelné od těch vajíčkových, navíc na rozdíl od verze s cizrnovou vodou je také praktičtější (je použito méně nádobí), časově úspornější a prostě jednodušší. Proto jsem původní recept smazala a na jaře napíšu úplně nový.




Jediným problémem zůstává onen hladký povrch. Musím pánvičku složitě ohřívat a zase chladit, je to hrozná věda, pokud naliji těsto na příliš rozpálenou pánvičku, hladký povrch se nevytvoří, musela jsem to zkoušet třikrát, než se mi podařilo dojít ke správnému postupu. Bohužel jsem je trošku připálila, ale po čtvrté se mi už opravdu nechtěly dělat, navíc jsem měla už tak velkou zásobu nepovedených lívanců.



Tentokrát jsem se rozhodla pro kaštanovou náplň, jelikož je podzim/zima, tak aby to bylo aktuální :D . Myslím, že kaštany jsou skvělou volbou pro ty, kteří nesnesou anko (sladkou pastu z azuki fazolí), nebo kteří prostě kaštany milují (jako já). Samozřejmě můžete zvolit i úplně jinou náplň, je to jen na vás a vašich chuťových preferencích :) . Já budu také tak různě přidávat recept na další příchutě a varianty.



doba přípravy: 15 minut
doba vaření: 10 minut
celková doba: 25 minut SUROVINY:
na 2 ks
lívance:

  • 1/2 hrnku mouky (pokud možno slabé mouky)
  • 1 lžíce kinako
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/3 hrnku a 2 lžíce sojového mléka
  • 2 lžíce mirin 
  • pár kapek sojové omáčky

náplň:

  • 150g kuri-an (sladká pasta z kaštanů, může být čistá podle tohoto receptu, nebo ve směsi se shiro-an/sladkou pastou z bílých fazolí, tato verze mi připadá lepší, protože se s pastou lépe pracuje, lépe se natírá a má jemnější chuť, já ji smíchala kaštanová a fazolová pasta 3:2)
+troška slunečnicového oleje na potření pánvičky




POSTUP:
Mouku, kinako, moučkový cukr a prášek do pečiva prosijte přes síto do jedné misky. V druhé, větší misce smíchejte sojové mléko, mirin a sojovou omáčku. Pomalu za stálého míchání začněte přisypávat sypkou směs, mělo by vzniknout pěkné hladké těsto, které se lije, ale zase není až moc tekuté, při zvednutí metličky těsto teče, nekape.
Nechte stát 10 minut.
Papírový kuchyňský ubrousek nechte nasáknout olejem a pak jím vytřete pánvičku s nepřilnavým povrchem. Rozpalte pánvičku na minimum a vytvořte pěkně kulaté lívance, na každý použijte 2 lžíce těsta a zatímco těsto bude roztékat do stran, zvyšte žár na střední. Pomalu by se měly začít objevovat na povrchu lívanců bublinky, jakmile se po prasknutí přestanou zacelovat a zůstane tam díra, je čas lívanec otočit, na opečené straně by se měl vytvořit hladký hnědý povrch. Z druhé strany ho opékejte pouze krátkou chvíli, jen aby druhá strana trochu zhnědla. Pak lívance dejte na rošt vychladnout, ztlumte pánvičku na minimum a pokračujte dále stejně, dokud nespotřebujete všechno těsto, mělo by vyjít na minimálně 4 lívance.







Až lívance vychladnou, vezměte vždy jeden a na tu ošklivou rubovou druhou stranu namažte dostatečné množství kaštanové náplně a to tak, že nejvíce náplně by mělo být uprostřed a nejméně na okrajích. Pak už jen přiklopte druhým lívancem tak, aby byla hezká lícová strana nahoře, trochu přimáčkněte k sobě okraje a podávejte.
Pokud je nebudete jíst hned, zabalte je každý zvlášť do igelitové potravinářské fólie a skladujte v lednici až 3 dny, před konzumací je nechte ohřát na pokojovou teplotu.



Žádné komentáře:

Okomentovat