Klasický melon-pan メロンパン



Pokud sledujete můj blog už nějaký ten měsíc, určitě víte, že jsem recept na melon-pan již přidávala. Bohužel jsem i tak stále nebyla spokojená se vzhledem, strukturou sušenky i těsta uvnitř, navíc druhý den byl tvrdý jako kámen. 
Proto jsem minulý týden napekla 7 krát různých verzí melon-panu a konečně došla dle mého názoru k té nejlepší veganské verzi. 




A co je to vlastně melon-pan? Jde o velice populární japonské sladké pečivo, určitě ho znáte z anime, pokud jej sledujete, je oblíbenou svačinkou mnoha postav, například známá Shana z anime Shakugan no Shana. 
Podle názvu byste nejspíš usoudili, že jde o chléb s melounovou příchutí. Není to úplně pravda, obyčejný klasický melon-pan nemá žádnou zvláštní příchuť, jedná se o sladký měkký a nadýchaný chleba schovaný uvnitř křupavé sušenkové kůrky. Název dostal kvůli struktuře jeho kůrky, která připomíná melounovou slupku. Dá se s ním ovšem hodně experimentovat a vytvářet mnoho různých příchutí a náplní, existují tedy i opravdu melounové melon-pany. 





Já mám melon-pan velice ráda, dokonce jsem si pořídila i speciální vykrajovátko na zářezy, se kterým je práce rychlejší, snadnější a navíc pokud jste perfekcionista jako já, budete je mít i pravidelné. 




SUROVINY:
na 5 ks
těsto:
  • 200g hladké mouky
  • 1 lžíce rýžové mouky
  • 1 lžíce sušeného rostlinného mléka (např. rýžový nápoj Zajíc)
  • 20g cukru krystal
  • 1/3 lžičky soli
  • 3g sušených kvasnic
  • 120ml teplého rostlinného mléka
  • 15g rostlinného (slunečnicového) oleje
sušenkové těsto:
  • 40g rostlinného margarínu/másla (např. Alsan)*
  • 40g cukru krystal
  • 120g hladké mouky
  • 40ml rostlinného mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva

POSTUP:
Všechny ingredience na těsto nasypte/nalijte do mísy. Nejprve promíchejte zlehka vařečkou, poté začněte propracovávat rukama. Hněťte těsto tak dlouho, dokud přestane lepit a dokud nebude pružné a hladké (trvá to 10-15 minut). Vytvarujte z něj kouli, kterou vraťte do do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě asi 3 hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. 




Mezitím, co vám bude těsto kynout, si připravte sušenkové těsto. Margarín, který jste nechali trochu změknout při pokojové teplotě, smíchejte s cukrem tak, že trochu zbělá a cukr se částečně rozpustí. Pak přidejte vanilkový extrakt, prášek do pečiva a po troškách za stálého míchání přilívejte rostlinné mléko. Směs metličkou pečlivě prošlehejte. Nakonec přimíchejte mouku, pečlivě promíchejte a vytvořte měkké a dost lepivé těsto. To vyklopte na potravinářskou fólii, vytvarujte z něj váleček, zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici po dobu nejméně 1 hodiny. 




Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, zlehka propracujte a rozdělte na 5 stejných dílů. Z těch pak udělejte hladkou kuličku, dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte kynout 20 minut. 



Ztuhlé sušenkové těsto vyndejte z lednice, rozdělte na 5 stejných dílů. Pracovní plochu potáhněte potravinářskou fólií (použijte tu, do které jste zabalili těsto) a válečkem přes další fólii vyválejte z každého dílku placku o průměru 10 cm. Pokud je těsto po rozválení opět hodně měkké, dejte placky odpočinout ještě na chvíli do lednice (oddělejte je mezi sebou potravinářskou fólií, aby se k sobě nelepily).



Pak každou kuličku obalte sušenkovým těstem tak, že na spodku necháte volné místo. Upravte její tvar, obalte sušenkovou vrstvu v krupicovém cukru (je šikovné chytit bulku za kus těsta na spodku), pomocí tupé strany nože nebo speciální formičkou vytvořte šikmou mřížku nahoře, vraťte na plech a nechte kynout pod utěrkou za pokojové teploty další hodinu.









Nakonec bulky pečte v troubě předehřáté na 170°C po dobu 30 minut, dokud nahoře lehce nezezlátnou. Před konzumací je nechte vychladnout na roštu, nejlépe chutnají ještě týž den po upečení, pokud budete chtít nějaké schovat do druhého dne, zavřete je do pytlíku se vzduchotěsným zipem.

*Rostlinné máslo/margarín prosím nenahrazujte olejem ani kokosovým olejem, výsledek je sice chutný, bohužel při kynutí se sušenková vrstva potrhá a zmizí vaše pracně vytvořené zářezy.

Žádné komentáře:

Okomentovat