An-pan あんパン


An-pan je stejně jako melon-pan dalším velice populárním pečivem v Japonsku. Jde vlastně o spojení západní kuchyně (chléb) a japonské kuchyně (anko, wagashi). 
Já osobně vlastně nevím, jestli mám radši klasickou japonskou kuchyni nebo tu ovlivněnou západem, Evropou/Amerikou. Klasická japonská kuchyně je zdravější, ale suroviny se špatně shánějí a někomu chutě nemusí sednout, nebo to na pohled může vypadat tak moc exoticky, až děsivě, takže mnoho lidí danému jídlu nedá ani šanci. Ovšem směska japonské a západní kuchyně nám je samozřejmě bližší, suroviny se většinou sehnat dají snadno a ač jde o dvě celkem odlišné kuchyně, odlišné způsoby přípravy a používané suroviny, z nějakého důvodu to jde většinou skvěle dohromady. 





Zde je můj vlastní recept na klasický an-pan plněný anko, sladkou pastou z azuki fazolí, já konkrétně použila tsubu-an, anko s kousky. Už dle názvu lze odvodit, že náplní by měl být nějaký druh an, čili nějaké pasty z čehokoli-jak už základní tsubu-an, koshi-an, shiro-an (které může být normálně bílé, nebo obohacené o sakurové lístky=sakura-an, o matcha čaj, dýni...), nebo také goma-an (ze sezamu), kuri-an (z kaštanů), uguisu-an (ze zelených sojových bobů edamame)...





SUROVINY:
na 5 ks
  • 200g hladké mouky
  • 1 lžíce rýžové mouky
  • 1 lžíce sušeného rostlinného mléka (např. rýžový nápoj Zajíc)
  • 20g cukru krystal
  • 1/3 lžičky soli
  • 3g sušených kvasnic
  • 120ml teplého rostlinného mléka
  • 15g slunečnicového oleje
  • 280g anko (já použila tsubu-an)
  • javorový sirup a černá sezamová semínka na posypání

POSTUP:
Smíchejte hladkou a rýžovou mouku, sušené mléko, cukr, sůl a kvasnice. Přilijte rostlinné mléko, olej a promíchejte trochu vařečkou. Pak začněte těsto hníst rukama tak, aby přestalo lepit a bylo hladké a pružné, trvá to 10-15 minut. Vytvořte z těsta kouli, tu vložte zpátky do mísy, přikryjte ji utěrkou a nechte kynout asi 3 hodiny při pokojové teplotě, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Anko rozdělte na 5 stejných částí a z každé části vytvořte kouli a dejte ho odpočinout do lednice.
Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, trochu ho propracujte a rozdělte na 5 stejných dílů, ze kterých vytvarujte koule a nechte je odpočinout 30 minut.
Následně pak každou vyválejte válečkem na placku o průměru 10 cm, doprostřed vložte anko a kouli zabalte, všechny konce seštípněte k sobě a švem položte na plech vyložený pečícím papírem. Toto proveďte se zbylými čtyřmi částmi těsta a anko a nechte bulky kynout za pokojové teploty další hodinu.








Těstě před pečením pomažte bulky na vrchu trochou javorového sirupu a posypte černými sezamovými semínky.


Pečte v předem předehřáté troubě na 170°C po dobu 30 minut, dokud nahoře lehce nezezlátnou.
Před konzumací je nechte vychladit na roštu, jsou nejlepší ještě týž den po upečení.

Žádné komentáře:

Okomentovat