Ostružinové čokoládové cupcakes



Nejsem ten typ člověka, co by pekl něco dvakrát nebo víckrát. Prostě se vždycky snažím dotáhnout nějaký recept k dokonalosti (tedy abych s tím byla já spokojená) a jakmile toho dosáhnu, vrhnu se na něco jiného a onu věc už víckrát neupeču, beru to jako uzavřenou kapitolu.


Jenže tyhle cupcakes jsou něco jiného. Patří do těch pár věcí, co s radostí upeču víckrát. Jsou prostě úžasné a naprosto si mě získaly. Takže každou ostružinovou sezónu jsou tyhle cupcakes u mě stálicí.




Ovoce miluji stejně jako čokoládu a spojením těchto dvou věcí vzniklo něco, co miluji na druhou :D haha, dobrej pokus, ale ne.
Jsou extra čokoládové a kyselé ostružiny se s hořkou čokoládou krásně doplňují. A ten krém. Ach, to je kapitola sama o sobě... bacha na něj, mamka snědla všechen zbytek :D.






Opět to není můj recept, mám ho odtud.

SUROVINY:
na 12 ks
  • 285g čerstvých ostružin
  • 190g hladké mouky
  • 100g + 50g cukru
  • 50g Holandského kakaa
  • 2 lžičky espressa
  • 1 lžička sody na pečení
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička kvalitního vanilkového extraktu
  • 78ml oleje (nějaký bez výrazné chuti, stačí slunečnicový)
  • 240ml rostlinného mléka
  • 170g hořké čokolády (já používám hořkou čokoládu na vaření od Orion)
  • čerstvé ostružiny na ozdobu

POSTUP:
Smíchejte v hrnci ostružiny a 50g cukru. Přiveďte k varu a vařte na mírném plameni za občasného míchání po dobu asi 10 minut, dokud ostružiny neplavou ve vlastní šťávě. Sundejte hrnec z plotýnky a přes jemné sítko šťávu přelijte, kterou si schovejte na později. Mělo by jí být kolem 1/2 hrnku.
Ostružiny ze sítka vraťte zpátky do hrnce a také je schovejte na pozdější použití.

Předehřejte troubu na 180°C.

V míse smíchejte všechny suché ingredience, pak přidejte všechny mokré a promíchejte. Nakonec jemně vmíchejte ostružiny, které jste si schovali hned na začátku.
Rozdělte těsto do do formy na muffiny vyloženou papírovými košíčky (asi do 3/4 plné). Pečte po dobu 18-22 minut, dokud po vpichu špejlí na jí nezůstane těsto. Nechte muffiny zcela zchladnout na pokojovou teplotu.

Na výrobu krému rozlámejte čokoládu do mísy. Opět ohřejte ostružinovou šťávu, který jste si připravili na začátku, a až se začne vařit, přelijte jím čokoládu. Nechte stát 5 minut a pak míchejte směs dohladka. Nechte stát na stole a za občasného míchání nechte krém vychladit a zhoustnout na pokojovou teplotu. Nenechávejte ho houstnout moc dlouho ani ho nedávejte na noc do lednice, nebo se může stát, že ho sice vyšleháte, ale už ho neprotlačíte zdobičkou a nebo může ztuhnout na kámen.
Pak krém pár minut šlehejte, dokud nenabere vzduch a nebude lehčí, naplňte jím zdobicí cukrářský pytlík a ozdobte krémem vychladlé muffiny. Nakonec na každý dejte ostružinu a můžete podávat.


7 komentářů:

  1. To snad ani neni mozny,neco takovyho vytvorit :D !
    Jsou UZASNY !

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ty jsou luxusní! Wow. Jsi moc šikovná :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já nemám slov :) úplně rosteš před očima jako kuchařka! opravdu už začínám velmi slintat u tvých článků! :D
    Tak to je super, že sis užívala a cestovala si :) jen to vedro je blbé, no :/ To máš pravdu. Arašídové máslo nikdy nic nezkazí.. Právě naopak! :D akorát ten recept u tebe nemůžu najít. Asi jsem slepá O.o O.o
    Super :) tak si můžem na email určitě napsat :)

    OdpovědětVymazat