Solené sakurové listy/Sakura no ha/桜の葉

Před nedávnem jsem sem dávala recept na solené sakurové květy.
Ty ale mají spíše ozdobnou funkci, chuť jídlu totiž dodávají listy.
Takže jakmile sakura před mou školou začala opadávat, už jsem sledovala, jestli jí už raší také listy.
Protože nejideálnější čas sběru listů je právě těsně po tom, co opadají květy-listy jsou ještě mladé, jemné, mají nejvýraznější chuť a aroma a velikost tak akorát.



Proto mi stálo za to čekat do šesti v Plzni, než většina lidí ve škole odejde a já budu moct vyrazit na lov :D . Chápejte, že v pracovní den jít oškubávat strom přímo před školou je ještě horší, než tu samou věc s květy provádět ve státní svátek.
Navíc když jste vzrůstem trpaslík spíše než člověk, není úplně jednoduchá věc dosáhnout na větve stoletého stromu.


No ale jak vidíte, nikoho nakonec ani nezajímalo, že si tam nějaké individuum trhá listy do krabičky od svačiny a já mohla vítězoslavně odkráčet domů :D .

Řídila jsem se dle postupu na této stránce.

SUROVINY:

  • 50g listů sakury 
  • 10g soli 
nálev:

  • 500ml vody+10g soli

POSTUP:
Vodu přiveďte k varu, přidejte sůl, nechte ji rozpustit, slanou vodu odstavte z plotýnky a nechte úplně vychladnout.
Sakurové listy omyjte ve studené vodě a lehce je osušte.
Vodu v pařáčku přiveďte k varu, vložte do něj listy a nechte je napařovat 1 minutu. (Takhle listy změknou.) Po 1 minutě je ihned vhoďte do ledové vody a pak je vyndejte na utěrku a osušte.
Listy stejné velikosti dávejte na sebe stonkem na jednu stranu (dejte k sobě vždy něco kolem 10 listů). Vložte je do velké mísy, zasypte solí (pokud máte mísu menší a musíte skupinky listů dávat na sebe, tak než položíte další vrstvu, tak tu předchozí vždy zasypte trochou soli z těch 10g). Nakonec zalijte 50 ml nálevu (zbytek už potřebovat nebudete, takže asi jedině vylít :D ), přikryjte pečícím papírem, do mísy vložte druhou mísu, která do ní dobře pasuje a lehce zatižte (něčím, co má kolem 250g).

Umístěte na temné a chladné místo a po dvou až třech dnech můžete rovnou zpracovávat, nebo listy nechte v nálevu a uchovávejte asi 1 rok v lednici nebo každý list oddělte od druhého pečícím papírem, dejte do pytlíku a v mrazáku vydrží až 2 roky.

Žádné komentáře:

Okomentovat